Απρίλιος 2022: Φυσιολογικός με μειωμένες βροχοπτώσεις

Weather forecast

Απρίλιος 2022: Φυσιολογικός με μειωμένες βροχοπτώσεις

 

Πώς κυμάνθηκε ο καιρός τον φετινό Απρίλιο στην Λάρισα;

Σε φυσιολογικά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία στην Λάρισα τον Απρίλιο 2022. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν 15.6 °C με μόλις 0.2 °C κάτω από τα φυσιολογικά (15.8 °C). Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 25 Απριλίου με 29.8 °C. Αντίθετα οι βροχοπτώσεις ήταν σημαντικά μειωμένες με μόλις 52% της φυσιολογικής βροχόπτωσης, την μισή ποσότητα νερού δηλαδή από τα φυσιολογικά για τον μήνα (100%= φυσιολογική βροχόπτωση). Τέλος βροχόπτωση σημειώθηκε 5 ημέρες

 

Βροχοπτώσεις 6 μηνών (Νοέμβριος-Απρίλιος)

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων 6 μηνών είναι ελαφρώς μειωμένες με συνολικό ποσοστό περίπου 90% της κανονικής βροχόπτωσης. Πιο συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί περίπου 225 χιλιοστά βροχής, ενώ η φυσιλογική βροχόπτωση του 6μήνου Νοέμβριος-Απρίλιος είναι περίπου 245 χιλιοστά βροχής.

 

 

 

Υγρασία εδάφους (βάθος 1 μέτρο)

Στο παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η υγρασία του εδάφους (1 μέτρο βάθος) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό κέντρο μέσης κλίμακας μετεωρολογικών προγνώσεων (ECMWF). Όπως φαίνεται με λαχανί/κιτρινές αποχρώσεις σε ανατολική Πελλοπόνησο, ανατολική Στερεά, Θεσσαλία αλλά και περιοχές της Μακεδονίας, η υγρασία του εδάφους βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τιμές κάτω του 20, δηλαδή κίτρινο χρώμα, τα φυτά αδυνατούν να αναπτυχθούν και ξερένονται.

 

 

 

Ο Απρίλιος μέσα από διαγράμματα

Τα παρακάτω διαγράμματα παρουσιάζουν την διακύμανση μετεωρολογικών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία ο άνεμος και η βροχόπτωση στην Λάρισα τον φετινό Απρίλιο μέσα από διαγράμματα.

 

Θερμοκρασία

 

Η κόκκινη γραμμή συμβολίζει την μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία, η μπλέ την ελάχιστη ημερήσια ενώ οι γαλάζιες μπάρες την μέση ημερήσια θερμοκρασία

Βροχόπτωση

Οι μπλέ μπάρες δείχνουν την συνολική ημερίσια βροχόπτωση ενώ οι γαλάζιες γραμμές την μέγιστη ένταση της βροχόπτωσης

 

Άνεμος

 

 

Ευρώπη και Κόσμος 

Ο Απρίλιος του 2022 ήταν παγκοσμίως ο έκτος θερμότερος Απρίλιος από τότε που άρχισαν τα αρχεία. Οι θερμοκρασίες του Απριλίου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ήταν κοντά στις μέσες τιμές για την περίοδο 1991-2020. Θερμοκρασίες ασυνήθιστα υψηλές παρατηρήθηκαν από τη βορειοανατολική Αφρική σε όλη τη Μέση Ανατολή έως την κεντρική και νότια Ασία. Τέλος, οι θερμοκρασίες πριν από τους μουσώνες ήταν εξαιρετικά υψηλές στο Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία.

 

 

Τον Απρίλιο του 2022, μεγάλο μέρος της Ευρώπης γνώρισε συνθήκες πιο υγρές από το μέσο όρο. Εξαιρέσεις από αυτό περιελάμβαναν τη νότια Σκανδιναβία, η Ιταλία, μέρος των Βαλκανίων και, κυρίως μέρος της περιοχής του Καυκάσου και την Τουρκία. Πέρα από την Ευρώπη, σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της Κεντρικής Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και του Κέρας της Αφρικής, ήταν πιο ξηρός από το μέσο όρο. Ο Απρίλιος του 2022 ήταν πιο υγρός από το μέσο όρο σε περιοχές της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής, η οποία επλήγη από την καταιγίδα Issa προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

 

 

 

Για τις μηνιαίες τιμές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης στην Λάρισα χρησιμοποιούνται δεδονένα από τον μετεωρολογικό σταθμό της σελίδας μας ο οποιός είναι εγκατεστημένος σύμφωνα με τις ενδείξεις του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού και άλλων υπηρεσιών. Παρόλα αυτά ο λόγω της θέσης του σταθμού εντός του αστικού ιστού της πόλης, οι μετρήσεις επηρεάζονται από το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας το οποίο εκτιμάται περίπου στον 1°C. 

 

Πηγή: ECWMF, copernicus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *