Ο καιρός τον Δεκέμβριο 2022: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα του έτους, αλλά και την αρχή του χειμώνα 2022-2023, πολλοί αναρωτιούνται τι καιρό θα κάνει φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Φυσικά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τόσο μακριά στο μέλλον τι καιρό θα κάνει σε συγκεκριμένες περιοχές και να απαντήσουμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις καθώς μια αξιόπιστη πρόγνωση καιρού δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να ξεπεράσει τις 5 με 7 ημέρες.
Μπορούμε ωστόσο να δούμε πιο είναι το πoιο πιθανό σενάριο εξέλιξης του καιρού για την Ευρώπη και την περιοχή της Ελλάδας.
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ψυχρές αέριες μάζες θα επιμείνουν τον Δεκέμβριο στην βόρεια Ευρώπη και κυρίως την Σκανδιναβία, με πολύ κρύο αλλά και χιόνι.
Μια ζώνη με συχνές βροχοπτώσεις αναμένεται να δημιουργηθεί για μεγάλο μέρος του μήνα, οι οποίες από τα δυτικά προς τα ανατολιά (βορειοανατολικά) θα επηρεάσουν πολλές περιοχές της δυτικής καντρικής και ανατολικής κυρίως Ευρώπης, ενώ πιιο σπάνια πιθανόν και την χώρα μας.
Η νοτιοανατολική Ευρώπη φαίνεται πως θα είναι η πιο ζεστή γωνιά της Ευρώπης για μεγάλο διάστημα του μήνα, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά κύριο λόγο θα επηρεάζεται από θερμές αέριες μάζες τον φετινό Δεκέμβριο. Ετσι ο καιρός στην χώρα μας αναμένεται ήπιος με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για μεγάλο μέρος του μήνα. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει σύντομες περιόδους με πτώση της θερμοκρασίας ή μεταβολή του καιρού.
Οι βροχές αναμένονται πιθανόν μειωμένες στα ανατολικά ηπειρωτικά κατα την διάρκεια του μήνα. Ωστόσο κατα διαστήματα βροχοπτώσεις θα επηρεάζουν την χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τις περισσότερες βροχοπτώσεις να σημειώνονται κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη. Προς τα τέλη του μήνα περισσότερες βροχοπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την νοτιοανατολική Ευρώπη και κατ’ επέκταση την περιοχή μας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
5-11 Δεκεμβρίου
Η δημιουργία ενός πολύ ισχυρού αντικυκλώνα πάνω από την Γροιλανδία θα φέρει τα πάνω κάτω στον καιρό της Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο σε ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτική να εισβάλουν στην Σκανδιναβία και την βόρεια Ευρώπη. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται αρκετά χιόνια, κάποιες βροχές νοτιότερα και κρύο
Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, συχνά βαρομετρικά χαμηλά με βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν την δυτική και κεντρική Ευρώπη. Η θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές θα παρουσιάζει συχνές μεταβολές, αλλά θα επικρατεί κατά κύριο λόγο μαλακός καιρός.
Η διάταξη αυτήν θα φέρει στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα θερμές αέριες μάζες και θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά. Τέλος ορισμένες βροχοπτώσεις από την κεντρική και βορεια Ευρώπη ενδέχεται να επηρεάσουν την δυτική και βόρεια κυρίως Ελλάδα.
(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)
12-18 Δεκεμβρίου
Περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται πάνω από την Σκανδιναβία με την θερμοκρασία πιθανόν να πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στην Σκανδιναβία και την βόρεια Ευρώπη καθώς βαρομετρικά χαμηλά αλλά και θερμότερες αεριες μάζες θα προσπαθούν να κινηθούν προς τα βορειοανατολικά και την Ρωσία.
Στην κεντρική Ευρώπη οι βροχοπτώσεις θα διατηρηθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα δημιουργώντας μια ζώνη όπου θα σημειώνονται συχνά βροχοπτώσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά (πράσινο χρώμα στην εικόνα). Αβέβαιο παραμένει το ποσό νοτια θα καταφέρουν να φτάσουν οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη καθώς η ακριβής θέση της ψυχρής αέριας μάζας θα κρίνει και θα καθορίσει σημαντικά τον καιρό στις περιοχές αυτές.
Τα Βαλκάνια και η Ελλάδα για άλλη μια φορά θα βρίσκονται στην θερμότερη πλευρά της Ευρώπης με τον ήπιο καιρό να επικρατεί για το μεγαλύτερο διάστημα. Παρόλα αυτά, και πάλι κάποιες βροχές ή και σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίες από την κεντρική Ευρώπη δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και την περιοχή της Ελλάδας για σύντομο όμως χρονικό διάστημα. Εάν οι ψυχρές αέριες μάζες κινιθούν ελαφρώς νοτιόερα στην κεντρική Ευρώπη, η περιοχή μας θα δεχθεί πιο πολλές βροχοπτώσεις με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια στις δυτικές περιοχές.
(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)
19-25 Δεκεμβρίου (πιθανόν να επηρεάσει και την επόμενη εβδομάδα)
Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, ο καιρός παρουσιάζει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και έτσι μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσουμε την εκτίμηση αργότερα μέσα στο μήνα.
Οι ψυχρές αέριες μάζες στην βόρεια Ευρώπη θα αρχίσουν να εξασθενούν δίνοντας στην θέση τους σε λίγο πιο μαλακό καιρό ο οποίος θα προσπαθήσει να κινηθεί βορειότερα. Βροχόπτωσεις αλλα και χιόνια θα συνοδεύσουν αυτήν την αλλαγή σε αυτές τις περιοχές ενώ θα διατηρηθούν οι βροχές στην δυτική Ευρώπη.
Στην Ελλάδα ο ήπιος καιρός φαίνεται να επιμένει για άλλη μία φορά, με το ίδιο μοτίβο να επαναλαμβάνεται.
(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)
26Δεκεμβρίου -1 Ιανουαρίου (πιθανόν να επηρεάσει και την επόμενη εβδομάδα)
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα για την τελευταία εβδομάδα του έτους. Ωστόσο ο παρακάτω χάρτης δείχνει το πιο πιθανό σενάριο αυτην τη στιγμή.
Κοντά στο τελευταίο 10 ήμερο του μήνα, ενδέχεται να συμβεί μια σημαντική αναδιάταξη πάνω από τον καιρό στην Ευρώπη. Ο κρύος καιρός στην βόρεια Ευρώπη θα παραμείνει, με μια τάση να αρχίσει να συσωρεύεται εκ νέου κρύο στην περιοχή από τα ανατολικά.
Αντίθετα σημαντική βελτίωση θα δούνε χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου οι βροχές θα μειωθούν και η θερμοκρασία πιθανό να ανέβει. Τέλος στην κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα ίσως δούμε μια μεταβολή του καιρού με βροχές και ενδεχόμενη πτώση της θερμοκρασίας.
(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)
Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις καιρού
Τι πρέπει να γνωρίζω;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι τέτοιου είδους εκτιμήσεις περιλαμβάνουν μεγάλη αβεβαιότητα. Επιπλέον οι χάρτες πρόκειται να παρουσιάζουν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κάθε εμδομάδας χωρίς να σημαίνει απαραίτητα οτι ολόκληρη η εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τέλος είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις περιγράφουν το γενικό μοτίβο του καιρού και όχι για παράδειγμα το αν θα σημειωθεί βροχόπτωση σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτές οι προγνώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την κλασική μέθοδο πρόγνωσης του καιρού. Επιτυγχάνονται χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της μετεωρολογίας τα τελευταία χρόνια, η μελέτη των μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικών συστημάτων όπως η ταλάντωση του Βόρειου Aτλαντικού (North Atlantic Oscillation) που καθορίζουν τον καιρό στην περιοχή μας, μπορεί να μας δώσει μια εικόνα πιθανής εξέλιξης του καιρού πάνω από μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Με λίγα λόγια μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το τι είδους καιρός είναι πιο πιθανό να επηρεάσει μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως χώρες ή τμήματα ηπείρων.