Κακοκαιρία “Φίλιππος”: Παγετός και χιονοπτώσεις

Weather forecast

Κακοκαιρία “Φίλιππος”: Παγετός και χιονοπτώσεις

 

Μπορεί να μπήκαμε στην άνοιξη και η θερμοκρασία να είχε σημειώσει κάποια άνοδο, παρόλα αυτά ο φετινός χειμώνας φαίνεται να μην έχει τελειώσει καθώς πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν πάνω από την νοτιοανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να μας επηρεάζουν τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου προκαλώντας ισχυρό παγετό, βροχές αλλά και χιονοπτώσεις μέχρι και τα πεδινά στα κεντρικά και βόρεια.

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ:

Τι συμβαίνει?

  • Πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες
  • Ισχυρός παγετός μέρχρι τα πεδινά 
  • Βροχές και χιονοπτώσεις

Πότε?

  • Τρίτη 8/3 έως Δευτέρα 14/3

Ποιές περιοχές αφορά?

  • Κυρίως τα κενρικά και βόρεια τμήματα

 

Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Η θερμοκρασία θα καταγράφει σταδιακή πτώση από σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο. Ισχυρός παγετός αναμένεται σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά ενώ αρνητικές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και στα πεδινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. 

Στο παρακάτω βίντεο όπου παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τα φυσιολογικά, μπορείτε να ακολουθήσετε την μεταφορά του ψύχους από την βορειοδυτική Ρωσία.

 

 

Ενώ η ψυχρή αέρια μάζα θα περιστρέφεται πάνω από την περιοχή, διαδοχικές βροχές και χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά τόπους και κατά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ψυχρής εισβολής κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι χιονοπτώσεις αρχικά σήμερα και αύριο Τετάρτη θα σημειώνονται πάνω από τα 200-400 μέτρα κατά κύριο λόγω. Από την Πέμπτη όμως και το Σαββατοκύριακο τα όποια φαινόμενα θα εκδηλώνονται με την μορφή χιονόπτωσης από την βόρεια Ελλάδα μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας με τα μέχρι τώρα στοιχεία. 

Ωστόσο τόσο η ακριβής τοποθεσίες όσο και η ποσότητα του χιονιού παραμένουν ακόμα αρκετά αβέβαιες, Για τον λόγω αυτό σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε τις προγνώσεις καιρού της σελίδας μας για την περιοχή σας ώστε να έχετε πάντα τα τελευταία και ενημερωμένα στοιχεία. 

 

Παγετός και αρνητικές θερμοκρασίες

Οι αρνητικές θερμοκρασίες τον Μάρτιο και ιδιαίτερα φέτος μετά την θερμή εισβολή στα τέλη του Φεβρουαρίου, μπορεί να προκαλέσουν σηματικά προβλήματα ιδιαίτερα σε φυτα, και καλλιέργειες. Για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας από πλευράς παγετού, παρουσιάζουμε το παρακάτω βίντεο το οποίο απεικονίζει την πιθανότητα να σημειωθεί παγετός σε διάφορες περιοχές για το διάστημα της κακοκαιρίας.

Για τις ακριβέις τιμές της θερμοκρασίας μπορείτε να βρείτε πρόγνωση για την περιοχή σας στο μενόυ της σελίδας μας “Πρόγνωση καιρού”.

 

 

 

 

Αντικυκλώνας-Αίτια μεταβολής του καιρού

Αιτία της ψυχρής εισβολής αποτελεί ο αντικυκλώνας που βρίσκεται πάνω από την βορειοανατολική Ευρώπη. Το βαρομετρικό υψηλό αυτό θα αντλήσει πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την Σιβηρία προς την ανατολική Ευρώπη. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η διάταξη των  βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη την Πέμπτη 10/3

 

METOFFICE: Διάταξη βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη την Πέμπτη 10/3

 

Τέλος θα θέλαμε να θυμήσουμε πως μια τέλεια πρόγνωση καιρού δεν είναι ακόμα εφικτή στις μέρες μας, παρόλα αυτά, στο 4cast.gr κάνουμε τα πάντα για να σας προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο σωστες, απλές αλλά αναλυτικές προγνώσεις καιρού.

 

Ακολουθήστε μας επίσης στο Instagram και το Facebook για μαθαίνεται τα τελευταία νέα για τον καιρό και την μετεωρολογία!

Instagram: https://www.instagram.com/4cast.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/4cast.gr

 

Πηγές χάρτη: ECWMF, METOFFICE

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *