Καλοκαίρι 2022: Θερμό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Weather forecast

Καλοκαίρι 2022: Θερμό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης

 

Το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να είναι ένα θερμό καλοκαίρι με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.

 

Εισαγωγή και Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις

Η συγκεκριμένη ”εποχιακή” εκτίμηση καιρού έχει σκοπό να παρέχει μια συνολική εικόνα του καιρού του καλοκαιριού πάνω από την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα (όπου το καλοκαίρι ορίζεται ως η περίοδος Ιουνίου έως Αυγούστου, ημερολογιακό καλοκαίρι). Τέτοιου είδους εκτιμήσεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις τυπικές προγνώσεις καιρού καθώς προσεγγίζονται με διαφορετική μέθοδο. Επιπλέον απαιτούν μεγάλη προσοχή από τους αναγνώστες ως προς την ερμηνεία τους καθώς παρουσιάζουν μια γενική εικόνα του καιρού (ένα κυρίαρχο μοτίβο) πάνω από μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και όχι πάνω από συγκεκριμένες περιοχές ή πόλεις.

 Οι χάρτες δείχνουν μόνο μια συνολική, στατική εικόνα, ενώ ο καιρός στην πραγματικότητα είναι πολύ δυναμικός και ποικίλλει. Ωστόσο, ένας χάρτης όπως ο παρακάτω δείχνει εάν ένας συγκεκριμένος τύπος καιρού και οι συνέπειές του γίνονται πιο έντονοι από άλλες συνθήκες σε σχέση πάντα με τα φυσιολογικά κάθε περιοχής. Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το άρθρο αυτό αποτελεί μια ερασιτεχνική προσπάθεια.

 

Καλοκαίρι 2022: Διάταξη συστημάτων και πολικός στρόβιλος

Το μοτίβο ροής μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη και τη γύρω περιοχή φαίνεται να χαρακτηρίζεται από γενικά χαμηλής πίεσης καιρικές συνθήκες πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, ειδικά πάνω από την Ισλανδία και την ανατολική Γροιλανδία, αλλά μερικές φορές και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Ταυτόχρονα, η υψηλή πίεση των Αζορών αναμένεται επίσης να επεκταθεί στη Δυτική Ευρώπη και μακροπρόθεσμα, υψηλή πίεση σχηματίζεται επίσης σε γύρους στην ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη. Τυπικά, το πολικό ρεύμα πίδακα παίρνει συχνά μια σχετικά βόρεια διαδρομή. Το μοτίβο του καιρού στην εικόνα μπορεί να σπάει σχετικά συχνά, αλλά εξακολουθεί να αναμένεται να είναι αρκετά κυρίαρχο για να κάνει εντύπωση.

Η μεγάλης κλίμακας διάταξη των συστημάτων πάνω από την Ευρώπη και την γύρω περιοχή φέτος το καλοκαίρι φαίνεται να χαρακτηρίζεται από γενικά χαμηλές πιέσεις πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, ειδικά πάνω από την Ισλανδία και την ανατολική Γροιλανδία, αλλά μερικές φορές και ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

Ταυτόχρονα, οι υψηλές πιέσεις των Αζορών (αντικυκλώνας) αναμένεται να επεκταθούν πάνω από την Δυτική Ευρώπη, ενώ κατά διαστήματα δεν αποκλείεται να επηρεάζει ακόμα και την ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη.

Υπό συνθήκες όπως αυτές, ο πολικός στρόβιλος (jet stream) ακολουθεί συχνά μια σχετικά βόρεια κατεύθυνση όπως φαίνεται και στην εικόνα 1. Το μοτίβο του καιρού της εικόνας μπορεί να μεταβάλλεται σχετικά συχνά, παρόλα αυτά αναμένεται να είναι αρκετά συχνό και έντονο ώστε να αφήσει το αποτύπωμά του.

Καλοκαίρι 2022: Σύνοψη καιρού

O παραπάνω χάρτης παρουσιάζει την σύνοψη του καιρού του φετινού καλοκαιριού πάνω από την Ευρώπη. Με κόκκινες, πορτοκαλί και μπλε αποχρώσεις παρουσιάζεται η θερμοκρασία από το πιο ζεστό προς το πιο κρύο αντίστοιχα ενώ με πράσινο φαίνονται οι περιοχές που έχουν πιθανότητα για αυξημένες από τα φυσιολογικά βροχοπτώσεις. Η παραπάνω εικόνα δεν παρουσιάζει σε καμία περίπτωση τον καιρό ολόκληρου του καλοκαιριού αλλά τα πιο έντονα στιγμιότυπα που αναμένεται να ξεχωρίσουν σε κάθε περιοχή. 

 

Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Ιταλία

Η Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τα Βαλκάνια και η Ιταλία φαίνεται πως θα βιώσουν ένα αρκετά θερμό καλοκαίρι με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά. Μάλιστα αρκετές φορές εξαιτίας του αντικυκλώνα δεν αποκλείονται έντονα κύματα ζέστης και καύσωνα από την Αφρική ανεβάζοντας την θερμοκρασία πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές.

 Ωστόσο οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν μια ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα για βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι σε ορισμένες περιοχές η ελαφρώς αυξημένη από τα φυσιολογικά αστάθεια αναμένεται να επηρεάσει τόσο την γενικότερη εικόνα του καιρού αλλά πιθανόν και να βοηθήσει ώστε να αποτραπούν έντονες συνθήκες ξηρασίας.  

Όσον αφορά την Ελλάδα φαίνεται να παρουσιάζει μικρότερη πιθανότητα για αστάθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Ωστόσο και εδώ είναι πιθανόν τα διαστήματα ζέστης και καύσωνα να διακόπτονται κατά καιρούς με πτώση της θερμοκρασίας και μερική αστάθεια με βροχές και καταιγίδες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες είναι αδύνατο να προβλεφθούν σε μια τέτοια εκτίμηση, αλλά φυσικά μπορούν να συμβούν.

 

Σκανδιναβία και Φινλανδία

Ένα σχετικά ζεστό καλοκαίρι αναμένεται σε μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας και της Φινλανδίας. Ωστόσο όπως συνήθως σε αυτές τις περιοχές, ο καιρός θα παρουσιάζει έντονες εναλλαγές κατά διαστήματα, τόσο θερμοκρασιακά όσο και από πλευράς βροχοπτώσεων. Η Βόρεια Σουηδία και η βόρεια Φινλανδία ενδέχεται να έχουν επίσης θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά, ωστόσο εδώ οι χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στα δυτικά θα φέρουν αρκετές βροχοπτώσεις. Η δυτική και η νότια Νορβηγία, σε αυτό το σενάριο, φαίνεται να δέχονται κάποιες βροχές κατά περιόδους, κάτι που από μόνο του δεν είναι ασυνήθιστο. Η Νότια Σουηδία, καθώς και η νότια και η κεντρική Φινλανδία, πιθανότατα θα δέχονται σχετικά κανονικές βροχοπτώσεις.

Τέλος έντονα κύματα ζέστης είναι πιθανόν να κινηθούν κατά διαστήματα προς την Σκανδιναβία μέσα στο καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών πιέσεων που αναμένονται πάνω από την βορειοανατολική Ευρώπη.

 

Δυτική Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία

Συνολικά, οι υψηλές πιέσεις θα επανέρχονται πολύ συχνά πάνω από αυτές τις περιοχές. Κατά περιόδους πολύ θερμές αέριες μάζες αναμένονται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Επιπλέον προς τα μέσα του καλοκαιριού, πολύ θερμές αέριες μάζες δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την Γερμανία το Βέλγιο την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Πάνω από αυτές τις περιοχές, ο ζεστός καιρός κατά διαστήματα θα διακόπτεται από κάποιες καταιγίδες. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία θα επηρεάζονται κατά διαστήματα από θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά οι οποίες θα εναλλάσσονται με βροχερό και ψυχρότερο καιρό εξαιτίας των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην βορειοδυτική Ευρώπη.

 

Ανατολική Ευρώπη και Δυτική Ρωσία

Στην ανατολική Ευρώπη και την δυτική Ρωσία αναμένεται ένα θερμό καλοκαίρι με βροχοπτώσεις πιθανόν κάτω από τα φυσιολογικά.

 

Παρόμοιες χρονιές.

Έτη όπου η μεγάλης κλίμακας καιρικές συνθήκες έμοιαζαν με το φετινό είναι το καλοκαίρι του 2001 και το 2003. Το 2003 ωστόσο οι υψηλές πιέσεις ήταν πιο σύνηθες πάνω από την Μεγάλη Βρετανία ενώ ταυτόχρονα καύσωνες και ακραίες θερμοκρασίες επικράτησαν πάνω από την κεντρική και  νότια Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *