Λάρισα: Καιρική επισκόπηση Ιουνίου 2021

Weather forecast

Λάρισα: Καιρική επισκόπηση Ιουνίου 2021

Μηνιαία καιρική επισκόπηση.

To 4cast.gr ξεκινάει μια νέα κατηγορία δημοσιέυσεων η οποία θα αναφέρεται στην μηνιαία καιρική επισκόπηση κάθε μήνα. Μιά σύνοψη δηλαδή των σημαντικότερων καιρικών γεγονότων στην πόλη της Λάρισας καθως και σύγκριση της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης του εκάστοτε μήνα σε σχέση με τις αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές του συγκεκριμένου μήνα


 

Ιούνιος 2021

Μπαίνοντας στον 2ο μήνα του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα να δούμε πώς εξελίχθηκε ο καιρός τον Ιούνιο στην Λάρισα.

 

Θερμοκρασία: Φυσιολογικός…”αλλά με 2 πρόσωπα.”

Όσον αφορά την θερμοκρασία, ο φετινός Ιούνιος ήταν ένας φυσιολογικός μήνας με την μέση θερμοκρασία να διαμορφώνεται στους 25.2 °C (μέσος όρος 10ετίας: 25.2°C).

Παρόλ’ αυτά ο φετινός Ιούνιος είχε 2 πολύ διαφορετικά πρόσωπα. Αρχικά επικράτησε ένα ψυχρό πρώτο μισό, με θερμοκρασίες αρκετά κάτω απο τον μέσο όρο μέχρι και τις 16-17 περίπου του μήνα. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο μισό του μήνα ήταν αρκετά θερμότερο απο τις φυσιολογικές τιμές καθώς ακολούθησε μια σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίες που οδήγησε σε 2 επεισόδια καύσωνα στα τέλη του μήνα.

Η μέγιστη θερμοκρασία άγγιξε τους 40.9 °C στις 25 Ιουνίου (αποκορύφωμα του πρώτου επισοδείου καύσωνα) ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 2 Ιουνίου με 11.5 °C. 

Όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα να τα διακίρινει κανείς στο παρακάτω γράφημα. Οι πορτοκαλί μπάρες απεικονίζουν την μέση ημερήσια θερμοκρασία για κάθε μέρα του Ιουνίου. Τα μπλε τρίγωνα δείχνουν την ημερίσια ελάχιστη θερμοκρασία, ενώ τα κόκκινα x την αντίστοιχη μέγιστη θερμμοκρασία κάθε ημέρας. Τέλος η μαύρη διακεκομμένη γραμμή υποδεικνύει την μέση μηνιαία θερμοκρασία

Διακύμανση μεσης, μεγιστης και ελάχιτης θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο στην Λάρισα

Μιάς και ο φετινός Ιούνιος είχε αρκετές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις μέγιστες θερμοκρασίες των προηγούμενων ετών. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα που παρουσιάζει τις θερμότερες ημερες του Ιουνίου απο το 2014 έως το 2021 καθώς και τις μέγιστες θερμοκρασίες, ο Ιούνιος του 2021 είχε την 3η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία (40.9°C) που έχει καταγραφεί στην Λάρισα τον συγκεκριμένο μήνα τα τελευταία χρόνια, καθώς και την 3η θερμότερη μέση θερμοκρασία ημέρας (32.5°C) για την ίδια περίοδο.

 


 

Βροχοπτώσεις: Ελαφρώς μειωμένες

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, αυτές ήταν ελαφρώς μειωμένες, με 23.4 χιλιοστά βροχής έναντι 24.4 που είναι η φυσιολογική τιμή. Παρόλα αυτά, οι ημέρες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή ήταν αυξημένες, ενώ στην Λάρισα σημειώθηκε βροχή 8 ήμερες με τον μέσο όρο να ειναι 7 ημέρες. 

Τέλος η ημέρα οπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής ήταν στις 17/6 με 13.4 χιλιοστά βροχής. Γεγονός το οποίο φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα μηνιαίας βροχόπτωσης. Με μπλε μπάρες απεικονίζεται η ημερίσια βροχόπτωση, ενω η μαύρη και η μπλε γραμμή απεικονίζουν την φυσιολογική τιμή συνολικής βροχόπτωσης και την φετινή συνολική βροχόπτωση αντίστοιχα.

 

Τέλος αυξημένα αλλά και ιδιαίτερα έντονα ήταν τα επεισόδια μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης στα τέλη του μήνα. 

 

 


Τα δεδομένα που χρησιοποιούνται στην ανάλυση αυτήν, παρέχονται απο ιδιωτικό μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχη Νεράιδα της Λάρισας. Οσον αφορά τα δεδομένα που απαιτούνται για την καιρική σύγκριση των τιμών αυτών, αυτά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, χρησιμοποιούνται κλιματικά δεδομένα απο την Ε.Μ.Υ για την πόλη της Λάρισας για την περίοδο 1955-2010 (http://www.hnms.gr/emy/el/climatology/climatology_city?perifereia=Thessaly&poli=Larisa ).

Για την θερμοκρασία χρησιμοποιούνται δεδομένα του ίδιου του μετεωρολογικού σταθμού (Λάρισα, Νεράιδα) ο οποίος καταγράφει απο το 2012 έως σήμερα. Όι λόγοι για τους οποίους δεν χρησιμποιούνται οι αντίστοιχες τιμές της θερμοκρασίας απο την Ε.Μ.Υ είναι οι εξής:

  1. Ο σταθμός της Ε.Μ.Υ ειναι τοποθετιμένος εκτός αστικού ιστού σε αντίθεση με τον σταθμό απο τον οποίο χρησιμοποιούνται οι μετρήσεις.
  2. Άπο το 1955 έως σήμερα η πόλη της Λάρισας έχει αναπτυχθεί οικοδομικά πολύ (πυκνοκατοικημένες περιοχές) μεταβάλλοντας σημαντικά το μικροκλίμα της πόλης κάτω απο ορισμένες συνθήκες λόγω του φαινομένου της αστικής νισήδας.( Αστική θερμική νησίδα)

Λόγω αυτών των 2 παραμέτρων οποιαδήποτε θερμοκρασιακή σύγκιση μεταξύ δεδομένων των 2 αυτών σταθμών θα οδηγούσε σε λανθασμένα αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *