Μάρτιος 2022: Εκτίμηση καιρού

Weather forecast

Μάρτιος 2022: Εκτίμηση καιρού

Μηνιαία εκτίμηση καιρού: Μάρτιος 2022

 

Σύνοψη 

Το καιρικό μοτίβο του φετινού χειμώνα φαίνεται να διατηρείται κατα κύριο λόγω και κατα την διάρκεια του Μαρτίου. Υψηλές δηλαδή πιέσεις θα μένονται πάνω από την δυτική Ευρώπη ενώ κατα διαστήματα θα εκτοπίζονται ανατολικότερα.

Έτσι στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα πιθανότατα αναμένονται θερμοκρασίες ελαφρώς κάτω από τα φυσιολογικά στο σύνολο του μήνα αλλά και διαστήματα με βροχοπτώσεις χιόνια και άστατο καιρό καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια και ανατολικά θα προσπαθούν να κινηθούν προς την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συνεπώς ο φετινός Μάρτιος με τα έως τώρα στοιχεία δεν δείχνει να επιτρέπει εύκολα υψηλές θερμοκρασίες και ξεκάθαρο ανοιξιάτικο καιρό στο σύνολο του.

 

Εβδομάδα 1

Οι υψηλές πιέσεις φαίνεται να μετακινούνται προς την βόρεια Ευρώπη προκαλώντας ήπιο καιρό με υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Αντιθέτως η διάταξη αυτήν θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες στην ανατολική και νοτιο ανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας ρίχνοντας την θερμοκρασία σε τιμές κάτω απο τα φυσιολογικά στις περιοχές αυτές. Παράλληλα βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις αναμένονται στα συγκεκριμένα τμήματα. 

(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)

Εβδομάδα 1: Ο χάρτης παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Κίτρινες, πορτοκαλί αποχρώσεις συμβολίζουν ζέστη και ξηρό καιρό. Μπλε αποχρώσεις απεικονίζουν κρύο ενώ μπλε διακεκομένες γραμμές χιόνια. Άσπρο για φυσιολογικές θερμοκρασίες, ενώ το πράσινο και οι διακεκομένες γραμμές συμβολίζουν βροχές.


 

Εβδομάδα 2-3

Χαμηλές πιέσεις αρχίζουν να δημιουργούνται πάνω από την Ρωσία μεταφέροντας αρκετά ψυχρές αέριες μάζες και ψυχρό για την εποχή καιρό στην ανατολική Ευρώπη. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται επίσης στην νότιο ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας με λιγότερες βροχοπτώσεις παρόλα αυτά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σε τροχιά βαρομετρικών χαμηλών φαίνεται να μπαίνει και  η βόρεια Ευρώπη αυξάνοντας της βροχοπτώσεις στο Βόρειο Ηνωμένο Βασίλειο την Ισλανδία και την Νορβηγία. Γενικά ήπιος καιρός με ανοιξιάτικη αίσθηση αναμένται στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης ενώ κάποιες βροχοπτώσεις ενδέχεται να κάνουν την εμφάνιση τους και στην Μεσόγειο.

(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση) 

Εβδομάδα 2-3: Ο χάρτης παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Κίτρινες, πορτοκαλί αποχρώσεις συμβολίζουν ζέστη και ξηρό καιρό. Μπλε αποχρώσεις απεικονίζουν κρύο ενώ μπλε διακεκομένες γραμμές χιόνια. Άσπρο για φυσιολογικές θερμοκρασίες, ενώ το πράσινο και οι διακεκομένες γραμμές συμβολίζουν βροχές.


 

Εβδομάδα 3-4

Όσον αφορά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη. Παρόλα αυτά φαίνεται μια πιθανότητα για αλλαγή της έως τώρα καιρικής διάταξης πάνω από την Ευρώπη. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να φέρει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τα φυσιολογικά και χειμερινό καιρό στην βόρεια, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Άστατος καιρός αναμένεται επίσης στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με βροχοπτώσεις και χιόνια, ενώ χίονια θα δεχθεί και η υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη.

 

(Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγένθυση)

Εβδομάδα 3-4: Ο χάρτης παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Κίτρινες, πορτοκαλί αποχρώσεις συμβολίζουν ζέστη και ξηρό καιρό. Μπλε αποχρώσεις απεικονίζουν κρύο ενώ μπλε διακεκομένες γραμμές χιόνια. Άσπρο για φυσιολογικές θερμοκρασίες, ενώ το πράσινο και οι διακεκομένες γραμμές συμβολίζουν βροχές. Τέλος οι μοβ αποχρώσεις συμβολίζουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες

 


Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις καιρού 

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Μπαίνοντας στην άνοιξη το 4cast.gr παρουσιάζει μια προσπάθεια εκτμίμησης του καιρού του πρώτου μήνα της άνοιξης ανα εβδομάδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι τέτοιου είδους εκτιμήσεις περιλαμβάνουν μεγάλη αβεβαιότητα. Επιπλέον οι χάρτες πρόκειται να παρουσιάζουν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κάθε εμδομάδας χωρίς να σημαίνει απαραίτητα οτι ολόκληρη η εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις συγκεκριμένες συνθήκες.  Τέλος είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις περιγράφουν το γενικό μοτίβο του καιρού και όχι για παράδειγμα το αν θα σημειωθεί βροχόπτωση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *