Μάρτιος 2022: Ακραίες διαφορές στην Ευρώπη

Weather forecast

Μάρτιος 2022: Ακραίες διαφορές στην Ευρώπη

Ο Μάρτιος από το διάστημα

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την κίνηση των νεφώσεων όπως αυτές καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους από 1 έως  30 Μαρτίου πάνω από την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. Αυτό που μπορεί κανείς να παρατηρήσει έιναι η κίνηση των νεφώσεων από τα βορειοανατολικά (Ρωσία/Μαύρη θάλλασα) στα μέσα του μήνα. Η κίνηση αυτήν συνοδεύτηκε από την μεταφορά πού ψυχρών αερίων μαζών στην χώρα μας και χιονοπτώσεις στα ανατολικά και το Αιγαίο. Τέλος προς το τέλος του βίντεο και τα τέλη δηλαδή του μήνα διακρίνονται νεφώσεις από το νότιο Ιόνιο και την Αφρική, γεγονός που προκύπτει από την επικράτηση νοτιάδων, θερμές αέριες μάζες και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης 

 

Απόκλιση θερμοκρασίας 

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάρτιο του 2022 ήταν περίπου 0,4ºC υψηλότερη από τον μέσο όρο του Μαρτίου 1991-2020, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη θερμότερη στην καταγραφή. Η Ευρώπη στο σύνολό της ήταν περίπου 0,4ºC πιο ψυχρή από τον μέσο όρο τον Μάρτιο του 2022. Γεγονός που τον καθιστά ως τον τρίτο πιο ψυχρό τα τελευταία 10 χρόνια. Παρόλα αυτά η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Ευρώπης ήταν εντυπωσιακά έντονη. Θερμότερες από το μέσο όρο συνθήκες επικράτησαν στον στο βορρά την στιγμή που η νοτιοανατολική Ευρώπη βίωνε έναν από τους  ψυχρότερους Μαρτίους εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν οι χώρες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα φυσιολογικά. Αυτές οι συνθήκες ψύχους επεκτάθηκαν επίσης στη βόρεια Αφρική και στην Ρωσία.

 

 

 

Απόκλιση βροχόπτωσης

Τον Μάρτιο του 2022, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν πιο ξηρό από το μέσο όρο. Η Ιβηρική Χερσόνησος ήταν μια εξαίρεση, όπου οι πιο υγρές από το μέσο όρο συνθήκες ήταν σε εντυπωσιακή αντίθεση με την ξηρασία που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο. 

 

 

Πηγή: https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *