Πως δημιουργείται το χιόνι?

Weather forecast

Πως δημιουργείται το χιόνι?

Για να σχηματιστεί το χιόνι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θερμοκρασία στο σύννεφο να μην υπερβαίνει τους -1 βαθμούς κελσίου έτσι ώστε τα σταγονίδια να είναι σε στερεή κατάσταση ώστε να σχηματίσουν παγοκρυστάλλους. Όπως και στην βροχή οι παγοκρύσταλλοι συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας ολοένα και μεγαλύτερες νιφάδες.  Όταν το βάρος τους, τους επιτρέψει να πέσουν από το σύννεφο θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς το έδαφος. Το χιόνι μπορεί να πέσει χωρίς να λιώσει περίπου 200 μέτρα κάτω από το σημείο όπου η θερμοκρασία θα υπερβεί τους 0 βαθμούς κελσίου.  Εάν αυτήν η προϋπόθεση δεν πληρείται έχουμε το φαινόμενο του χιονόνερου όπου κάποιες νιφάδες έχουν λιώσει ενώ άλλες όχι. Ενναλακτικά έχουμε το φαινόμενο της βροχής.

 

Ανάλογα με την θερμοκρασία με την οποία το χιόνι θα πέσει υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χιονιού αναλόγως την περιεκτικότητα τους σε νερό.

Υγρό χιόνι: Όταν το χιόνι πέφτει στο έδαφος με θετική θερμοκρασία, αυτό περιέχει αρκετό νερό. Αυτό το κάνει βαρύ και αποκαλείται υγρό χιόνι.

Χιόνι: Όταν το χιόνι πέφτει με αρνητικές θερμοκρασίες κοντά στο 0 όμως (-2..0), περιέχει λιγότερο νερό κάνοντας το χιόνι ελαφρύτερο. Το συγκεκριμένο χιόνι είναι το ιδανικό για χιονόστρωση καθώς μπορεί να μείνει σε όλες τις επιφάνειες καθώς επίσης είναι ιδανικό για παιχνίδι. \

Παγωμένο χιόνι: Παγωμένο κατατάσσεται το χιόνι το οποίο δεν περιέχει σχεδόν καθόλου νερό. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται θερμοκρασίες χαμηλότερες από -4 κοντά στο έδαφος κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης. Το αποτέλεσμα είναι το χιόνι να είναι υπερβολικά ελαφρύ και να μοιάζει με σκόνη. Μπορεί να παρασυρθεί εύκολα από τον άνεμο ενώ δεν είναι δυνατή η χρήση του για παιχνίδι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *