ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Weather forecast

ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 10 περίπου ημέρες γίνονται συνεχώς αναφορές στο διαδίκτυο για ”ιστορικούς χιονιάδες”, ”κυκλώνες” και ένα ”Σκανδιναβικό ψύχος” το οποίο θα πλήξει την χώρα μας το τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη. Δυστυχώς για άλλη μια φορά όλοι αυτοί οι τίτλοι αποτελούν απλά ένα φτιαχτό και ελκυστικό για τον αναγνώστη υλικό που αποσκοπεί μόνο στα ”κλικς” και την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις αντίστοιχες ιστοσελίδες και άρθρα. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που λόγια ή δημοσιεύματα μετεωρολόγων έχουν παραλλαχτεί η δεν σχετίζονται με τους αντίστοιχους τίτλους. Αποτέλεσμα όμως αυτού δεν είναι άλλο παρά η μεγάλη σύγχυση του κοινού που θέλει απλά, έγκυρα και υπεύθυνα να ενημερωθεί για τον καιρό. Ακόμα χειροτέρα όμως, αυτή η ”καιρική τρομοκρατία” δημιουργεί στον κόσμο μια αναξιοπιστία ως προς τις επίσημες και έγκυρες μετεωρολογικές προβλέψεις με αποτέλεσμα όταν πρόκειται πραγματικά για φαινόμενα που χρήζουν προσοχής να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά αρχικά πως έχει η πραγματική κατάσταση στην βόρεια Ευρώπη από πλευράς καιρού, γιατί κανένα από τα παραπάνω φαινόμενα δεν πρόκειται να συμβεί αλλά και τέλος θα πάρουμε μια εικόνα για την πιο πιθανή εξέλιξη του καιρού το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Αρχικά μιλάμε για ένα ”σκανδιναβικό ψύχος” την στιγμή που η Σκανδιναβία βιώνει έναν από τους πιο θερμούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί, με το ένα ρεκόρ να σπάει μετά το άλλο σε Νορβηγία και Σουηδία. Τα χιόνια παραμένουν άφαντα ακόμα και στον βορά της Ευρώπης  με τα χιονοδρομικά κέντρα να παραμένουν κλειστά και η εικόνα να θυμίζει άνοιξη.

Σύμφωνα λοιπόν με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Σουηδίας (SMHI), ο φετινός Δεκέμβριος ήταν 4 με 6 βαθμούς κελσίου πιο θερμός από το φυσιολογικό ενώ είναι ένας από τους 5 πιο θερμούς από όταν αρχίσαν οι μετρήσεις, τα τελευταία 100 χρόνια.

Μόλις τις πρώτες ημέρες του 2020 μια θερμή αέρια μάζα επηρέασε την Σκανδιναβία σπάζοντας ρεκόρ ζέστης για τον Ιανουάριο στην Νορβηγία 2 φορές. Την πρώτη φορά η θερμοκρασία έφτασε τους 18,6 βαθμούς κελσίου ενώ λίγο μετά στην πόλη Sunndalsøra άγγιξε τους 19 βαθμούς κελσίου. Την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράφει ποτέ στην Νορβηγία για τον μηνά Ιανουάριο. Το προηγούμενο ρεκόρ μάλιστα ξεπεράστηκε κατά 1 ολόκληρο βαθμό καθώς ήταν 17,9 βαθμοί το 1989! Τουλάχιστον άλλες 2 σημαντικές θέρμες εισβολές έχουν επηρεάσει την Σκανδιναβία από τότε έως και  τις 19 του μήνα με το ένα ρεκόρ να σπάει μετά το άλλο σε πολλές πόλεις της νότιας αλλά και κεντρικής Σουηδίας. Οι 4 πόλεις που ξεπέρασαν την προηγουμένη για την πόλη υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι οι εξής:

 • Harstena 11,8 °C
 • Kristianstad 11,8 °C
 • Oskarshamn 12,1°C
 • Örebro 11,2 °C (η συγκεκριμένη πόλη έσπασε 2 φορές το ρεκόρ της, ενώ οι μετρήσεις αρχίσαν το 1858 με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι στους 10,5°C) . Σύμφωνα πάντα με την σουηδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Όσο αφορά την Στοκχόλμη η θερμοκρασία άγγιξε αλλά δεν ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της (11,3°C) ενώ λουλούδια έχουν αρχίσει ήδη να ανθίζουν. Τέλος να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια αυτών των θερμών εισβολών η θερμοκρασία κυμαινότανε στους 10 με 13 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή! Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ασίας.

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το επόμενο διήμερο 20-22/1 νέο κύμα ζέστης (πράσινα χρώματα στον παρακάτω χάρτη) θα καταφέρει να φτάσει στην Σκανδιναβία ανεβάζοντας την θερμοκρασία έως 10 βαθμούς στην νότια Σουηδία ενώ πάνω από το 0 θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος σε περιοχές της βόρειας Σουηδίας ακόμα και μέσα στον αρκτικό κύκλο. Για την καλύτερη κατανόηση του ποσό ασυνήθιστο είναι αυτό για την Σκανδιναβία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι περιοχές που θα έχουν 8 με 10 βαθμούς θα έπρεπε να έχουν από -8 έως 0 βαθμούς κελσίου υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Θερμή εισβολή στην σκανδιναβία. Θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης στις 21/1 τα ξημερώματα. Πηγή: www.windy.com

Έπειτα από αυτήν την σύντομη θερμή εισβολή αναμένεται στην Σκανδιναβία μια πτώση της θερμοκρασίας στις 22 23/1, το περιβόητο ”σκανδιναβικό ψύχος”. Κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από μια σύντομη πτώση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. H συγκεκριμένη κρύα αέρια μάζα θα κινηθεί πολύ γρηγορά νοτιότερα φτάνοντας στην Τουρκιά ενώ ένα μικρό μέρος της θα επηρεάσει αστραπιαία και την χώρα μας όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, προτού η θερμοκρασία ανέβει ξανά. Μιλάμε δηλαδή για μια απόλυτα φυσιολογική για την εποχή που διανύουμε πτώση της θερμοκρασίας και τίποτα παραπάνω.

Στον χάρτη φαίνονται οι θερμοκρασίες πάνω από την Ευρώπη στις 24/1 τα ξημερώματα στα 850hPa (περίπου 1500 μέτρα). Μπλε/θαλασσί=κρύο κίτρινο/πράσινο=ζεστή Πηγή: Meteociel.fr

”Κυκλωνογένεση και ιστορικός χιονιάς”

Απίθανο φαντάζει κάτι τέτοιο όσον αφορά την συγκεκριμένη πτώση της θερμοκρασίας. Αίτιο λοιπόν αυτής της πτώσης της θερμοκρασίας θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό υψηλό (με κέντρο 1049hPa) ή αντικυκλώνας το οποίο θα βρίσκεται πάνω από την δυτική και κεντρική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Οπότε είναι 2 οι λόγοι που δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. 1ον οι υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη εμποδίζουν τον σχηματισμό ενός βαρομετρικού χαμηλού, ”κυκλώνα” και 2ον το κρύο θα κινηθεί πολύ ανατολικότερα ώστε να μας επηρεάσει με κάποια φαινόμενα, να δημιουργήσει δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό λόγο τον θερμών νερών της μεσογείου.. Οπότε η κατάβαση κρύου δεν θα συνοδεύεται από φαινόμενα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 • Καμία σημαντική αλλαγή από πλευράς θερμοκρασίας και φαινομένων δεν διαφαίνεται στον καιρό της χωράς μας μέχρι τις 28/1. Η θερμοκρασία θα μείνει σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με μικρές και σύντομες αυξομειώσεις της τάξης των +- 4°C.
 • Δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό από πλευράς φαινομένων έως και τις 28/1 παρά μόνο μεμονωμένα και τοπικά φαινόμενα
 • Η αναφορά έως τις 28/1 δεν σημαίνει ότι μετά θα ακολουθήσει κάποια ψυχρή εισβολή ή βροχές αλλά ότι μέχρι εκεί μπορεί να γίνει μια ασφαλής πρόγνωση – εκτίμηση της τάσης του καιρού.
 • Ποτέ δεν υπήρξε το σενάριο ”κατάβασης πολικού ψύχους” ως επικρατές σενάριο.
 • Είναι καλό να διαβάζετε προσεκτικά τα δελτία καιρού από υπευθύνους μετεωρολογικούς φορείς. Σε περίπτωση εκτάκτου δελτίου από την Ε.Μ.Υ ή κάποιας επιδείνωσης δείξτε μεγάλη έμφαση στις περιοχές που αφορά το δελτίο!

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε πως ο καιρός είναι μέρος της καθημερινότητας μας και λίγο ή πολύ παίζει σημαντικό ρολό σε αυτήν. Για αυτό, η σωστή και έγκυρη ενημέρωση από υπευθύνους φορείς είναι σημαντική. Επιπλέον, ο καιρός αποτελεί ένα πολύ απρόβλεπτο σύστημα που επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και για αυτόν τον λόγo οι πιθανότητες σωστής πρόγνωσης σε διαστήματα μεγαλύτερο από 5 ημερών είναι μικρές. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα εκτίμησής του καιρού για μεγαλύτερα διαστήματα κάτι το οποίο είναι απλά μια εικόνα για το πιθανότερο σενάριο του καιρού με τα μέχρι τότε διαθέσιμα στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποσό χαοτικό σύστημα είναι ο καιρός και ότι παρά τις προγνώσεις… πάντα αυτός έχει τον τελευταίο λόγο!

2 Responses

 1. Ο/Η Καλογιάννης Αλέξανδρος λέει:

  μπράβο ρε Πέτρο …. γιατί μας έχουν τρελάνει…… πέρα από την παραπληροφόρηση θα ψιχαλίσει στην Αθήνα πνίγεται η Ελλάδα …. θα χιονίσει στην Πάρνηθα σε κλοιό χιονιού όλη η χώρα …… γι αυτό σε παρακαλώ όποτε υπάρχουν σημαντικές μεταβολές και επηρεάζουν τον Ν. Λάρισας ( και προς Βλαχογιάννη μεριά ) να μας ενημερώνεις αν σου είναι εύκολο …… να σε καλά

  • Ο/Η Petros Stergiou λέει:

   Ακριβώς, έχουμε δυστυχώς φτάσει σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τι ισχύει και τι όχι. Δυστυχώς λόγω σπουδών και μεγάλου φόρτου εργασίας μου είναι δύσκολο να κάνω τακτικά προβλέψεις. Όταν όμως θεωρώ πως χρειάζεται και είναι κάτι άξιο σημασίας θα γίνεται δημοσίευση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *