Φεβρουάριος 7-13: Ο καιρός της εβδομάδας

Weather forecast

Φεβρουάριος 7-13: Ο καιρός της εβδομάδας

Ο καιρός της εβδομάδας 7-13 Φεβρουαρίου

 

 

Θερμοκρασία

Η εβδομάδα θερμοκρασιακά αναμένεται να έχει 2 πρόσωπα. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται την Τρίτη και την Τετάρτη (τοπικά παγετός το πρωί της Τετάρτης). Ωστόσο απο την Πέμπτη τουλάχιστον έως και το Σάββατο θα επικρατήσουν  υψηλές για την εποχή θερμοκρσίες με ήπιο καιρό. Πιθανότητα για εκ νέου πτώση από την Κυριακή ( 13/2) ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

 


Βροχοπτώσεις 

 

Βροχοπτώσεις κατά κυριο λόγο μπορεί να σας επηρεάσουν μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης αναλόγως την γεωγραφική περιοχή σας. Η ένταση τους αναμένεται απο ασθενής έως μέτρια.  Χιονοπτώσεις αναμένονται την Δευτέρα και την Τρίτη στα βόρεια και κεντρικά έως και ημιορεινές περιοχές, τοπικά και λίγο χαμηλότερα. Καλός καιρός για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Πιθανότητα βροχής υπάρχει ξανά από την Κυριακή (13/2) και έπειτα.

 


 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΧΟΛΙΑ

Για άλλη μία εβδομάδα οι σύτνομες εναλαγές της θερμοκρασίας θα είναι αυτές που θα την χαρακτηρίσουν.  

Μια σύντομη κακοκαιρία αναμένεται από την Δευτέρα έως την Τετάρτη όπου ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά θα επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη την χώρα κινούμενο νοτιοανατολικά. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τα χιλιοστά βροχής που αναμένονται συνολικά έως το πρωί της Πεμπτης (εικόνα 1). 

Τις υπόλοιπες ημέρες αναμένεται κατα κύριο λόγο καλός καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις και άνοδο της θερμοκρασίας. Τέλος προβλέπονται ισχυροί άνεμοι την Τρίτη.

Για να έχετε πάντα τα τελευταία δεδομένα του καιρού, αναζητείστε τον καιρό για την περιοχή που σας ενδιαφέρει στο μενού της σελίδας μας “Πρόγνωση καιρού”, καλή εβδομάδα!

 

Συνολικός υετός (Δευτέρα-Τετάρτη)

 

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι o υετός;

 

Που οφείλεται ο καιρός του τελευταίου μήνα?

 

Τον τελευταίο μήνα πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ένα επαναλαμβανόμενο καιρικό μοτίβο στην χώρα με συχνές (πανομοιότυπες) ψυχρές εισβολές και κακοκαιρίες οι οποίες διακόπτονται από διαστήματα με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας.

Το γεγονός αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο και ωθείτε από την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας τόσο πάνω από την Ευρώπη και τον Βόρειο ατλαντικό (άμεση επιρροή) όσο γενικότερα από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τον πολικό στρόβιλο στο βόρειο ημισφαίριο (έμμεση επιρροή). Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό με πιο απλά λόγια αλλά και πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους.

Γενικά, για την καλύτερη κατανόηση μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν 2 κύριες καταστάσεις οι οποίες δημιουργούν τον καιρό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα αλλά και τον καιρό που αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα, η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1 και η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2.

 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1:

Υψηλές βαρομετρικές πιέσεις πάνω από την Δυτική Ευρώπη (εικόνα 1.1) στρέφουν τους ανέμους (σε υψηλά επίπεδα 10.000 μέτρα) σε βόρειο δυτικούς στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (εικόνα 1.2). Αυτό συμβάλει στην μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την νοτιοανατολική Ευρώπη (εικόνα 1.3). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ψυχρές εισβολές αλλά και οι κακοκαιρίες των τελευταίων εβδομάδων στην χώρα μας αλλά και η επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

 

Εικόνα 1.1: Η εικόνα απεικονίζει μς μπλε αποχρώσεις χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις ενώ με κίτρινο/πορτοκαλί υψηλές πιέσεις.

 

 

Εικόνα 1.2: Κίνηση και ένταση ανέμων πάνω από την Ευρώπη στα 10.000 μέτρα. Ισχυροί άνεμοι απεικονίζονται με πράσινες αποχρώσεις. Μάυρα βελάκια δείχνουν επίσης την κατεύθηνση του ανέμου.

 

Εικόνα 1.3: Απόκλιση θερμοκρασίας από τα φυσιολογικά επίπεδα. Μπλέ για χαμηλότερες θερμοκρασίες, κίτρινο, κόκκινο για υψηλότερες.

 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2:

Οι υψηλές πιέσεις μετακινούνται ανατολικότερα, πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη (εικόνα 2.1). Αυτό εχει ώς αποτέλεσμα οι άνεμοι σε υψηλά επίπεδα (αεροχείμαρος) να εξασθενούν πάνω απο τις συγκεκριμένες περιοχές ενώ στρέφονται σε δυτικούς- νοτιοδυτικούς πάνω από την βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβία (εικόνα 2.2). Έτσι μαλακός καιρός με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικρατεί πάνω από την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την νότια Ευρώπη. Στην κατάσταση αυτή θα οφείλεται και η άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη στην χώρα μας.

 

Εικόνα 2.1: Η εικόνα απεικονίζει μς μπλε αποχρώσεις χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις ενώ με κίτρινο/πορτοκαλί υψηλές πιέσεις.

Εικόνα 1.2: Κίνηση και ένταση ανέμων πάνω από την Ευρώπη στα 10.000 μέτρα. Ισχυροί άνεμοι απεικονίζονται με πράσινες αποχρώσεις. Μάυρα βελάκια δείχνουν επίσης την κατεύθηνση του ανέμου.

Εικόνα 2.3: Απόκλιση θερμοκρασίας από τα φυσιολογικά επίπεδα. Μπλέ για χαμηλότερες θερμοκρασίες, κίτρινο, κόκκινο για υψηλότερες.

 

 

Πηγή χάρτη: ECWMF,  Alicia M. Bentley

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *