ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού

Weather forecast

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού

 

Mακροπρόθεσμες εκτιμήσεις πλέον θα παρουσιάζουν το πιθανότερο σενάριο εξέλιξης του καιρού του μήνα για την περιοχή της Ελλάδας. Ωστόσο είναι σημαντικό οι αναγνώστες να γνωρίζουν ότι οι αβεβαιότητες μιας τέτοιας εκτίμησης είναι μεγάλες κα δεν θα πρεπει να λαμβάνονται υπόψην για σοβαρά θέματα. Τέλος οι εκτιμήσεις αυτές θα παρουσιάζονται ανά εβδομάδες με το νούμερο δίπλα απο κάθε εβδομάδα να αντιστοιχεί στην εβδομάδα του έτους.

 

Ο καιρός τον Φεβρουάριο (Ελλάδα)

 

Εβδομάδα 5, (31/1-6/2):

  • Θερμοκρασία: Αναμένονται γενικά θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες απο τα φυσιολογικά
  • Υετός (βροχόπτωση) : Ελαφρώς αυξημένες βροχοπτώσεις.

Εβδομάδα 6 και 7 (7-20/2):

Την έκτη εβδομάδα αναμένεται κατα πάσα πιθανότητα ήπιος και σχετικά ξηρός καιρός στην χώρα. Πιθανώς υψηλότερες θερμοκρασίες στα δυτικά ενώ οι λιγοστές βροχοπτώσεις θα περιορίζονται κατά κύριο λόγω στα ανατολικά.

Ωστόσο στη συνέχεια μέσα στο διάστημα αυτό υπάρχει πιθανότητα για πτώση της θερμοκρασίας με ελαφρώς χαμηλότερες από τα φυσιολογικά θερμοκρασίες. Τάση για μειωμένες βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια.


Εβδομάδα 8 (21-28/2):

Μεγάλη αβεβαιότητα προς το παρόν για τα τέλη του μήνα με το πιο πιθανό σενάριο προς το παρόν το εξής:

  • Θερμοκρασία: Πιθανόν ελαφρώς χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες
  • Υετός (βροχόπτωση): Τάση για μειωμένες βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια

Ωστόσο υπάρχει και δεύτερο σενάριο (λιγότερο πιθανό) για τα τέλη του μήνα προς αρχές  Μαρτίου το οποίο δείχνει μια τελείως διαφορερική τάση του καιρού τόσο για την νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Μηνιαία απόκλιση θερμοκρασίας 

ECWMF: Απόκλιση θερμοκρασίας για τον μήνα Φεβρουάριο. Κόκκινες αποχρώσεις για υψηλότερες από τα φυσιολογικά θερμοκρασίες, μπλε για χαμηλότερες θερμοκρασίες.

 

 

Μηνιαία απόκλιση Βροχόπτωσης (χιλιοστά βροχής)

ECWMF: Απόκλιση Υετός από τα φυσιολογικά για τον Φεβρουάριο 2022 σε χιλιοστά βροχής

 

Σχόλια και συζήτηση

Γενικά ο Φεβρουάριος φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί απο έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας με μια τάση για χαμηλότερες από τα φυσιολογικά θερμοκρασίες στο σύνολο του και μειωμένες βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια. Αιτία θα είναι ένας αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) ο οποίος στο πιθανότερο σενάριο θα κινείται πάνω από την Ευρώπη. Η εκάστoτε και ακριβής τοποθεσία του θα καθορίσει τον καιρό στην χώρα μας κατά την διάρκεια του μήνα. Ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα η περιοχή μας θα βρίσκεται στην άκρη του αντικυκλώνα γεγονός που καθιστά την προγνωσιμότητα αρκετά δύσκολη καθώς μικρές σχετικά μετατοπίσεις του αντικυκλώνα μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στις θερμοκρασίες που θα επηρεάζουν την χώρα μας. Τέλος όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν ευνοεί σημαντικές βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα. 

Η εκτίμηση θα ανανεωθεί μέσα στον μήνα με περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού στα τέλη του μήνα.

 

Ενημερώθηκε: 2022-02-02


Σκανδιναβία και βόρεια Ευρώπη

Στην Σκανδιναβία όπως και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ο Φεβρουάριος αναμένεται ήπιος και σχετικά ξηρός με πάνω από τα φυσιολογικά θερμοκρασίες. Πιθανότητατα αυξημένες βροχοπτώσεις θα δουν μόνο περιοχές της Σκωτίας, Βόρεια Αγγλία, Ισλανδία και δυτική Νορβηγία.

 

Ενημερώθηκε: 2022-02-02


 

Τι είναι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις;

Είναι γνωστό πως μιά ασφαλής πρόγνωση καιρού  σπάνια ξεπερνάει τις 3-4 ημέρες ενώ μια πιο γενική πρόγνωση μπορεί ίσως να γίνει έως και τις 7 ημέρες με μεγάλη παρόλα αυτα αβεβαιότητα. Ωστόσο πολλές φορές, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από τον καιρό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον καιρό για μεγαλύτερα διαστήματα όπως σε μηνιαίο ή ακόμα και σε εποχιακό επίπεδο. 

Μια τέτιου είδους γνώση παρέχεται από τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις καιρού, οι οποίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι δεν σχετίζονται με τις συνηθισμένες προγνώσεις καιρού. Έτσι, με λίγα λόγια, βασιζόμενες σε μεγάλης κλίμακας καιρικές διατάξεις οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις παρουσιάζουν τον τύπο του καιρού τον οποίο αυτές οι διατάξεις μπορούν να προκαλέσουν. Μπορούν δηλαδή να παρουσιάσουν εάν ένας μήνας θα έχει πιθανότητα για αυξημένες βροχοπτώσεις σε μια μεγάλης έκτασης περιοχή, αλλά σε καμία περίπτωση, που, πότε ή πόσο ακριβώς θα βρέξει. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *