Κλιματολογική ανάλυση Δεκεμβρίου 2020

Weather forecast

Κλιματολογική ανάλυση Δεκεμβρίου 2020

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα και ο καιρός είναι 2 πολύ βασικές έννοιες στην μετεωρολογία που πολύ συχνά συγχέονται. Αντίθετα όμως είναι 2 έννοιες διαφορετικές καθώς περιγράφουν δυο διαφορετικά πράγματα. 

Έτσι, κλίμα είναι οι μέσες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οι καιρικές δηλαδή συνθήκες που την χαρακτηρίζουν (π.χ. θερμό, ψυχρό βροχερό). Για να αναφερθεί κάνεις στο κλίμα μιας περιοχής βάση ορισμού απαιτούνται μετεωρολογικές μετρήσεις τουλάχιστον 30 ετών.

Αντίθετα, καιρός είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν μια συγκεκριμένη στιγμή (πχ ήλιος, βροχή) ή για ένα συγκεκριμένο (μικρό) χρονικό διάστημα σε κάποια περιοχή. Ο καιρός δεν μπορεί εύκολα να επηρεάσει το κλίμα. Μια δηλαδή θερμή μέρα,  ένας θερμός μήνας ή ακόμα και χρόνος μεσα σε 30 έτη δεν μπορεί να έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα της περιοχής. Παρόλα αυτά, αν οι θερμοί μήνες και τα θερμά έτη γίνονται ολοένα και περισσότερο συγκριτικά με το μέσο κλίμα της περιοχής, τότε ο καιρός να προκαλέσει κάποια μεταβολή στο κλίμα της περιοχής. 

Κλιματολογική ανάλυση

Στο παρακάτω διάγραμμα, απεικονίζεται η μέση ημερήσια θερμοκρασία για τον μήνα Δεκέμβριο για τα τελευταία 7 απο τα 8 έτη, από το 2013 έως το 2020 (εκτός 2017) . Οι μετρήσεις στις οποίες βασίζονται τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από μετεορολογικό σταθμό που ειναι εγκατεστημένος στην Λάρισα (από το 2013) με εξαίρεση τον Δεκέμβριο του 2017 λόγω βλάβης και έλλειψης δεδομένων .

Με μπλε διακεκομμένο απεικονίζεται η μέση θερμοκρασία όλων αυτών των ετών, χωρίς όμως αυτό να είναι αντιπροσοπευτικό τυο κλίματος της πόλης καθώς το δείγμα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε είναι πολύ μικρότερο από τα 30 έτη που απαιτούνται. Ετσι αποτελεί απλά μια σύγκριση.

Με κόκκινο απεικονίζεται η μέση ημερήσια θερμοκρασία για τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ ακολουθούν και τα υπόλοιπα χρώματα για τα αντίστοιχα έτη όπως αποτυπώνονται και εξηγούνται στο γράφημα.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020:

Ο φετινός Δεκέμβριος ήταν με διαφορά ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί στην Λάρισα τουλάχιστον τα τελευταία 7 χρόνια τα οποία αφορούν οι μετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα με μέση μηνιαί θερμοκρασία  10.5 βαθμούς Κελσίου ήταν 3 βαθμούς πιο θερμός από τον μέσο όρο των πρδιαφοράοηγούμενων ετών.

Δεν σημειώθηκε κάποιο ρεκόρ ως προς την μέγιστη θερμοκρασία, παρόλα αυτά η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλές συνεχόμενες ημέρες με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ημερών να χαρακτηριζονται ως “θερμές“.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως μόλις 2 ημέρες η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο με τις υπόλοιπες 29 να είναι υψηλότερη. Ταυτόχρονα 15 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν πιο θερμές από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη τους ημέρα από το 2013 όπου υπάρχουν στοιχεία.Τέλος δεν σημειώθηκε καμία ημέρα με αρνητική θερμοκρασία ενώ η μέγιστη άγγιξε τους 18,8 °C.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *